Rygestop ved hjælp af en kold tyrker - hvad kan du forvente

Woman sitting indoors

Der er forskellige tilgange til at stoppe med at ryge. En af dem er at tage en kold tyrker. Det betyder, at du fra den ene dag til den anden holder fuldstændig op med at ryge uden at bruge nikotinerstatningsprodukter eller nogen som helst andre former for rygestopbehandling.

En kold tyrker kan virke for nogen, men det er langt fra altid den mest effektive metode. Kun tre ud af 100 rygere lykkes med deres rygestop ved at tage en kold tyrker. De fleste har brug for hjælp til et varigt rygestop.

Hvis du tager medicin i forvejen, er det en god ide at tale med din læge eller en ansat på apoteket, om at du planlægger et rygestop, så I sammen han finde den bedste løsning til dig.

Udfordringer ved en kold tyrker

Nogle mennesker vælger at stoppe med at ryge udelukkende med ren viljestyrke. Hvis du kan gennemføre det, er en kold tyrker en god måde at stoppe på. Det betyder, at du ikke bruger nikotinerstatningsprodukter eller andre produkter til at lindre de abstinenser, du sandsynligvis vil opleve undervejs. Indstil dig på, at det kan være en mere udfordrende og en mindre effektiv løsning, end at få hjælp på din rejse mod en røgfri fremtid.

Uanset hvilken metode, du vælger, når du stopper, vil du sandsynligvis opleve to typer rygetrang:

• Den underliggende trang – en vedholdende og konstant trang, som typisk kan lindres ved et langtidsvirkende erstatningsprodukt Fx et nikotinplaster.
• Den akutte rygetrang – en intens trang, der pludselig rammer og som kan behandles med et hurtigtvirkende erstatningsprodukt Fx tyggegummi eller mundspray.

Vælger du en kold tyrker, bliver rygetrangen ikke behandlet, hvilket ofte resulterer i tilbagefald. Op imod 76% af de rygere, der forsøger at stoppe uden hjælp, ender med at opgive inden for den første uge.

Få tips til, hvordan du holder fast i din beslutning og afværger rygetrangen.

Stop med at ryge. Kold tyrker vs. nikotinerstatningsprodukter

Nicorette Quickmist on a desk

Nikotinerstatningsprodukter er egnet til de fleste og kan øge dine chancer for at du lykkes med dit rygestop sammenlignet med en kold tyrker.
Hvorfor? Fordi nikotinerstatning hjælper dig med at kontrollere din rygetrang, og reducerer ubehagelige abstinenssymptomer.

Hvis du benytter kombinationsbehandling, hvor man kombinerer et nikotinplaster med et andet produkt fx nikotintyggegummi, vil du opleve bedre hjælp til at stoppe, end hvis du kun bruger ét produkt. Det gælder specielt for dem som ryger mere end 20 cigaretter om dagen, for personer, der før har forsøgt et rygestop og for personer, der føler trang til at ryge, selvom de bruger ét nikotinerstatningsprodukt. Overvej at bruge et nikotinplaster til at håndtere den underliggende trang sammen med et hurtigtvirkende produkt som fx tyggegummi, mundspray eller inhalator til at få ram på den pludselige, stærke rygetrang.

Hvilket nikotinerstatningsprodukt, der passer til dig, afhænger af graden af rygetrang du oplever.

Prøv

• Nicorette® tyggegummi – hjælper dig hurtigt med at lindre din rygetrang.
• Nicorette® Invisi Depotplaster – giver nikotinerstatning i løbet af dagen, hvor du har mest brug for det.
• Nicorette® sugetabletter – lindrer din rygetrang efter kun 5 minutter.
• Nicorette® QuickMist mundspray – lindrer allerede efter 30 sekunder, og har vist sig at fordoble dine chancer for at stoppe med at ryge sammenlignet med at bruge ren viljestyrke.
• Nicorette® microtab – diskret tablet som opløses under tungen.
• Nicorette® Inhalator – holder dine hænder beskæftigede.

Hvordan stopper jeg ved hjælp af en kold tyrker, hvis det er den rigtige løsning for mig?

Mens nikotinerstatningsprodukter kan forbedre dine chancer for et succesfuldt rygestop, vil andre foretrække en kold tyrker. Hvis du ønsker at stoppe alene ved hjælp af viljestyrke, kan du søge viden i disse tips, som måske kan hjælpe dig.

Søg støtte

Støtte kan være en kæmpe hjælp når du forsøger at stoppe med at ryge. Se din familie og andre mennesker omkring dig som hjælpende individer, der hepper på dig. Det kan også være en hjælp at have nogen, du kan betro dig til om dine udfordringer. Din familie og dine venner kan også hjælpe med at spørge til, hvordan det går, og minde dig om din beslutning om at blive røgfri.

Lav en rygestopplan

Det er vigtigt at være velforberedt, før du går i gang med din kolde tyrker. Identificer, hvilke situationer, der frister dig til at ryge, og planlæg, hvordan du undgår de situationer. På den måde forebygger du tilbagefald, og sikrer, at du er klar til at håndtere rygetrang og fristelser.

Skær ned, inden du stopper

Når du vil stoppe med at ryge, er det en god idé at beslutte præcis, hvilken dag inden for de næste seks uger, dit rygestop begynder. Hvis du skærer ned på antallet af cigaretter, frem mod den dato, kan det hjælpe dig med at tage en dag ad gangen og dermed gøre rygestoppet mere overskueligt. Det betyder selvfølgelig, at perioden, hvor du ryger, er lidt længere, og hver cigaret skader dit helbred. Men metoden med at skære ned er trods alt et skridt i den rigtige retning, og for mange en hjælp til et varigt rygestop.

Vær forberedt på abstinenser

Rygetrang og abstinenssymptomer påvirker de fleste mennesker, der holder op med at ryge. Abstinenserne kan være ekstra udfordrende uden erstatningsprodukter. Forbered dig på forskellige symptomer. For eksempel:

• Irritation og angstsymptomer
• Søvnproblemer
• Vægtstigning
• Rygetrang

Det er vigtigt, at du laver en plan for, hvordan du tackler symptomerne.
Tips til, hvad du kan gøre:

• Prøv om træning reducerer dine symptomer
• Adspred dig selv ved at gøre noget aktivt for at få afledt dine tanker omkring din rygetrang. Gå en kort tur, tag et spil på din telefon eller lyt til en podcast.

Spørgsmål og svar

Hvad er bedst – kold tyrker eller gradvist rygestop?

Selv hvis du kun ryger ganske lidt, kan det skade dit helbred. Så der er flere sundhedsfordele ved at tage en kold tyrker end ved at skære ned, inden du stopper.

Til gengæld oplever mange rygere, at metoden med gradvist at skære ned gør det nemmere dag for dag at nærme sig datoen, hvor det er helt slut med at ryge. Hvis du tager en kold tyrker, er der stor risiko for tilbagefald, så hvis du er bange for at få tilbagefald, kan det være den rigtige løsning for dig at skære gradvist ned, så længe du har en plan og har valgt den dato, hvor du stopper.

Hvad sker der, hvis jeg pludselig stopper med at ryge?

Når du stopper fra den ene dag til den anden, vil du sandsynligvis opleve abstinenssymptomer. De kan indebære stærk rygetrang, som kan ramme dig allerede en halv time efter din sidste cigaret. Du vil måske også opleve andre abstinenssymptomer. Nogle af de typiske symptomer er:

• Humørsvingninger
• Irritation
• Angstsymptomer
• Søvnløshed eller forstyrret søvn
• Energitab
• Vægtstigning

Husk, at symptomerne kun er midlertidige, og sjældent varer mere end fire uger. Hvis du er bekymret for disse symptomer, bør du søge rådgivning hos din læge.

Hvor lang tid har jeg abstinenser med en kold tyrker?

Rygetrangen er særlig stor i den første uge, da abstinenserne er ekstra intense to-tre dage efter din sidste cigaret. Men anfaldene bør ikke vare længere end fem minutter. Rygetrangen slipper typisk sit tag i dig efter seks uger. De øvrige abstinenssymptomer vil normalt aftage efter to-fire uger.