RYGNING OG GRAVIDITET

Woman and three children playing in the sea

En af de allerbedste ting, du kan gøre hvis du er gravid, er at holde op med at ryge. Det er med til at give barnet en sund og tryg start på livet. Jo tidligere, du stopper, jo bedre. Vidste du, at hver eneste cigaret, du ryger, indeholder mere end 4000 kemiske stoffer, som kan skade dit ufødte barn? Det betyder, at uanset, hvor lidt du ryger, har det negativ betydning for barnet. Selv om du skærer ned, vil du fortsat skade dit barns helbred og dit eget. Derfor er det sikrest at stoppe helt. Vi ved, at det er en udfordring, men mind dig selv om, hvorfor du stopper – det vil styrke din motivation til at gennemføre. Hvis du er gravid, må du kun tage Nicorette efter vejledning fra læge eller sundhedspersonale.

Fordele ved at stoppe med at ryge, når du er gravid

Family holding hands outdoors

Når du stopper med at ryge, vil du hurtigt mærke de første tegn på, at du gør noget godt for dit helbred. Allerede efter 20 minutter, vil din puls begynde at falde til et normal niveau. I det øjeblik, du stopper, hjælper du også dit ufødte barn. Fordi du fylder kroppen med en farlig cocktail af kemiske stoffer, når du ryger. Blandt andet kulilte, som er en gasart, er skadelig for dit barn, da den ændrer måden, din krop bruger ilt på. Så snart du stopper, begynder kulilten at forlade dit system. Der er mange andre fordele ved at droppe rygning. Blandt andre:

 • Lavere risiko for komplikationer under graviditeten og fødslen – rygning øger risikoen for graviditet uden for livmoderen.
 • Du giver dit barn en sund start på livet – rygning under graviditeten kan hæmme dit barns vækst og give det helbredsmæssige problemer fx astma.
 • Du minimerer risikoen for ufrivillig abort – rygning og passiv rygning under graviditet kan forbindes til forhøjet risiko for dødfødsel, misdannelser og ufrivillig abort.
 • Lavere risiko for at føde for tidligt – et rygestop kan hjælpe med at undgå problemer med vejrtrækning, ernæring eller andre helbredsmæssige forhold, der kan medføre for tidlig fødsel.
 • Dit barn har større sandsynlighed for at have en sund fødselsvægt. Rygeres børn vejer cirka 200 g mindre end gennemsnittet. Det kan betyde, at de har problemer med at holde varmen, og at de har forhøjet risiko for at få infektioner.
 • Lavere risiko for pludseligt spædbørnsdødssyndrom (SIDS) – også kendt som vuggedød.
 • Du sparer penge – et rygestop vil betyde, at du har flere penge til rådighed til at købe babytøj og dække de omkostninger, der er forbundet med at få et barn.

I samme øjeblik, du stopper med at ryge, forbedrer du dit barns sundhed og også din egen.

Passiv rygning og graviditet

 • Passiv rygning – altså når du opholder dig blandt folk, der ryger – kan påvirke dit barn både under graviditet og efter det er født. Passiv rygning kan medføre dødfødsel, ufrivillig abort og misdannelser.
 • Når du opholder dig i et rum eller en bil med rygere, indånder du røgen fra deres cigaretter. Det kan påvirke dig og dit barn, da de skadelige stoffer fra cigaretrøgen hænger i luften i op til fem timer.
 • Når du undgår passiv rygning under graviditeten, kan du:
 • Øge chancen for at dit barn har en sund fødselsvægt.
 • Reducere risikoen for vuggedød.
 • Minimere sandsynligheden for, at barnet udvikler bronkitis og lungebetændelse i dets første leveår.
 • Gøre det lettere for dig selv at stoppe med at ryge.

Man and a woman laughing together

Hvordan stopper jeg med at ryge, når jeg er gravid?

At tage en kold tyrker – hvor du stopper fra den ene dag til den anden uden hjælpemidler – kan gøres nemmere, hvis du gør nogle få ting anderledes:

 • Kostændring – studier har vist, at bestemte fødevarer og drikkevarer kan gøre rygning endnu mere nydelsesfuldt.
 • Styr på rygetrang – Inden du overgiver dig til din rygetrang – så læg en plan for, hvad du vil gøre for at adsprede dig selv. Fx at gå en lille tur.
 • Stop med en makker – hvis din partner ryger, så foreslå, at I stopper sammen.

Er en lille smule rygning under graviditet skadeligt?

Der er ikke en sikker mængde af rygning når du er gravid. At skære ned og ryge færre cigaretter per dag er stadig skadeligt, så den bedste løsning er helt at holde op med at ryge. Selv passiv rygning under graviditet kan påvirke dig og din baby, både før og efter fødslen.

I hvilket stadie af graviditeten påvirker rygning babyen?

Rygning på ethvert stadie af graviditeten kan påvirke din baby, og fortsætte med at påvirke den når den bliver ældre. Det betyder, at jo før du holder op, jo bedre. Men uanset hvornår du holder op, vil du og din baby få det bedre med det samme. At stoppe med at ryge er virkelig én af de bedste ting du kan gøre for din baby – og dig selv.

Medicin kan påvirke din ufødte baby. Spørg altid din læge eller apoteker til råds, før du tager enhver form for medicin under din graviditet.