Faserne i dit rygestop

At stoppe med at ryge kan føles som at løbe et maraton. Når du begiver dig ud på den udfordrende tur, kan du forvente at møde nogle hårde etaper. Men prøv lige at forestille dig, hvor stolt du vil være, når du passerer målstregen.

Undervejs vil du sandsynligvis møde forskellige følelser – fra en ulmende rygetrang til stunder med pludselig og intens længsel efter at ryge igen.

Det er fuldstændig normalt. Din krop higer efter den nikotin, den plejer at få. Men bare rolig – din trang til cigaretter vil aftage med tiden.
Hjælp dig selv godt i mål – Her er en guide, der gør dig klogere på faserne i et rygestop.

Faserne på din vej til en røgfri fremtid

Faserne i et rygestop kan byde på alt fra perioder med rastløshed til dage, hvor du har ekstra lyst til at småspise.

Hvad sker der, når du stopper med at ryge?

I det øjeblik, du har slukket din sidste cigaret, er du allerede i gang med at gøre noget godt for dig selv.

Hvad du kan opleve i de første dage i dit rygestop:

 • Efter 20 minutter: Din puls vil sandsynligvis finde tilbage til normal
 • Efter 8 timer: Niveauerne af skadelig kulilte, der findes i cigaretter, kan falde med 50%
 • Efter 48 timer: Al skadelig kulilte er sandsynligvis ude af din krop nu
 • Efter 72 timer: Dine bronkier vil sandsynligvis begynde at slappe af. Du kan opleve, at det nu er nemmere at trække vejret.

Listen viser, at din krop vil blive belønnet allerede lige efter, at du har røget din sidste cigaret.

Men måske føler du det anderledes. Her er nogle af de ting, som det er helt normalt at opleve undervejs i dit rygestop:

Fysiske abstinenser ved rygestop

Woman sitting on a sofa with a mug

Når kroppen ikke længere får nikotin, kæmper den med at tilpasse sig og det medfører ofte en periode med fysiske abstinenser.

De fysiske abstinenser er fuldstændig normale i forbindelse med et rygestop. Husk dig selv på, at det er tegn på, at din krop er ved at finde sig selv.

Typiske symptomer på abstinenser, når du stopper med at ryge

 • Du kan blive rastløs
 • Du kan blive irritabel
 • Du kan have svært ved at koncentrere dig
 • Du kan have svært ved at sove
 • Du kan tage på i vægt og opleve øget appetit

Hvor længe varer fysiske symptomer?

Din rygetrang kan allerede være ved at forsvinde efter et par uger eller tre. Men det er også normalt, at trangen varer længere.

Hvad kan du gøre for at hjælpe dig selv?

Det kan være en god ide at undgå situationer, som du normalt forbinder med rygning. For eksempel kan det blive nødvendigt at holde kaffepause på en ny måde. Prøv også at styre uden om pressede situationer hjemme eller på arbejde. De kan også udløse din rygetrang.

Gå dig en tur eller hold kroppen i gang på anden måde. Det kan være en god adspredelse, hvis du kan mærke, at rygetrangen melder sig.

Den stærke rygetrang

Woman sitting in a kitchen

Rygetrang vil være en af de største udfordringer på stort set alle rygeres vej til en røgfri hverdag.

Rygetrangen opstår, når din hjerne opdager, at kroppen ikke får den mængde nikotin, den er vant til. Man kan sige, at hjernen hæver stemmen i et forsøg på at overtale dig til at indtage mere nikotin.

To typer rygetrang:

 • Den konstante rygetrang: den underliggende trang der ulmer i din hverdag. Den er måske ikke så intens, men den er til stede.
 • Nu og her-trangen: Den pludselige trang til en cigaret, som typisk bliver udløst af noget følelsesmæssigt. Det kan være en oplevelse, der stresser dig, eller en aften i godt selskab.

Rygestop aftager normalt over tid, men du kan opleve, at den pludselig opstår flere måneder efter, at du har røget din sidste cigaret.

Hvor længe varer rygetrang?

Rygetrangen er typisk værst i den første måned. Den begynder normalt at aftage efter to-tre uger.

Hvad kan du gøre for at hjælpe dig selv?

Du kan hjælpe dig selv med at tackle rygetrangen ved at bruge nikotinerstatningsprodukter, og ved at holde fast i dine nye, gode vaner. Nikotinplastre er ideelle til at tage den underliggende trang. Den stærke og pludselige rygetrang kan bremses med fx mundspray eller sugetabletter.

Det bedste, du kan gøre med hensyn til vaner, er at undgå de situationer, der udløser din trang til at tænde en cigaret. Mind dig selv om alle de fordele, der er ved at være røgfri. Og når rygetrangen kommer: Sig til dig selv, at trangen er midlertidig, og at du har besluttet dig for at tackle den.

Føler du dig irritabel eller vred?

Det er almindeligt at blive irritabel, når man har abstinenser efter nikotin. Når du beslutter dig for at stoppe med at ryge, kan det være en god ide at forberede din familie og mennesker omkring på, at du måske vil have en kortere lunte i den kommende tid. Så ved de, hvad de har i vente, og kan støtte dig i de svære perioder. Vær også forberedt på, at du måske føler en snært af angst i de første dage eller uger, efter du er stoppet.

Udover at skulle tackle abstinenserne efter nikotin står du også foran en stor ændring i din adfærd. Måske plejer du at ryge, når du står op, eller når du hygger dig med venner og familie. Nu er du i gang med at skabe nye vaner. Det kan være svært, og gøre dig frustreret. du kan berolige dig selv ved at tænke på, at de følelser er en almindelig udfordring, når man holder op med at ryge.

Hvor længe vil du føle dig vred og irriteret?

Følelse af vrede og irritation kan vare op til fire uger, men den er typisk værst efter den første uge, hvor du er røgfri.

Hvad kan du gøre for at hjælpe dig selv?

Mind dig selv om, at de stærke følelser er midlertidige. De repræsenterer en fase på din vej til en røgfri hverdag. Træk vejret helt ned i maven, eller grib dit overtøj og gå dig en tur, når du kan mærke angsten, vreden eller irritationen komme.

Vær opmærksom på dit mentale helbred

Woman sitting on a sofa with a mug

Kan du genkende, at du nemmere bliver vred og opfarende, efter at du har lagt cigaretterne på hylden? Det er helt normale symptomer.

Det er dog vigtigt at skelne mellem symptomer, der alene skyldes dit rygestop, og symptomer relateret til dit mentale helbred.

Hvis du har mistanke om, at du har en depression eller andre psykiske udfordringer, bør du opsøge din læge.

Læs mere om hvordan et rygestop påvirker din mentale tilstand.

Er du rastløs eller har du problemer med at sove og koncentrere dig?

Er du typen, der normalt bare kører derudad på arbejde og derhjemme? Så skal du nok forberede dig på, at din koncentration dykker, når du stopper med at ryge..

Rygetrang kan distrahere dig og gøre det svært for dig at koncentrere dig. Det skyldes, at kroppen kalder på nikotin.

Måske oplever du også, at din søvn bliver forstyrret. Mind dig selv om, at det er en naturlig fase i et rygestop, og at det bliver bedre med tiden.

Hvor længe varer søvnløshed og koncentrationsbesvær?

Søvnløsheden vil aftage inden for en måned efter, at du har røget din sidste cigaret. Din koncentration vender tilbage efter et par uger.

Hvad kan du gøre for at hjælpe dig selv?

Prøv at holde dig fysisk i gang – det kan holde rygetrangen på afstand. Fysisk aktivitet vil sandsynligvis også hjælpe dig til en bedre nattesøvn.

Tillad dig selv nogle åndehuller i løbet af dagen. Erkend, at du er i en periode, hvor du måske ikke kan overkomme, hvad du plejer. Måske kan du vende situationen til en mulighed for, at andre mennesker omkring dig får større ansvar?

Hvis du lider af søvnbesvær er det en god ide at drikke mindre kaffe, da koffein kan have negativ indflydelse både på hvor godt og hvor længe, du sover. Koffein kan også gøre det sværere for dig at falde i søvn.

Føler du dig sulten og tager på?

Måske bekymrer det dig, at du kan få problemer med at holde vægten, når du holder op med at ryge? Det er normalt, at rygning øger dit stofskifte og undertrykker din sult. Når du stopper med at ryge, vil du sandsynligvis opleve, at maden smager bedre, og at du nemmere bliver fristet til at småspise mellem måltiderne.

Hvor længe varer din øgede appetit?

At have større lyst til mad kan være et af de symptomer, der er svær at komme til livs..

Hvad kan du gøre for at hjælpe dig selv?

Lav en sund madplan og spis mindre portioner, indtil dit stofskifte er stabilt. Sørg for at have nogle lækre, sunde snacks inden for rækkevidde. Din yndlingsfrugt eller et udvalg af nødder er gode at have ved hånden, når trangen melder sig. Forsøg at styre uden om fed mad og søde sager.

Find din vej til en røgfri fremtid med Nicorette®

Nicorette Quickmist on a desk

Nikotinerstatningsprodukter kan hjælpe dig med at overvinde de udfordringer, som typisk følger med, når du stopper med at ryge. Produkterne erstatter den nikotin, du er vant til at få fra cigaretterne, med en lavere dosis. Samtidig undgår du tjære, kulilte og andre giftige kemikalier, der findes i tobaksrøg.

Nicorette® har i årtier været pioner inden for nikotinerstatning. Vi har fokus på at støtte dig i alle faser af dit rygestop.

For eksempel kan Nicorette® InvisiPatch hjælpe dig med at minimere den underliggende trang, hvorimod Nicorette® QuickMist mundspray kan lindre din pludselige og stærke rygetrang.

De fleste af de symptomer, vi har nævnt, er stærkest i den første uge efter, at du er stoppet med at ryge. Opnå dit mål om et varigt rygestop med det rette nikotinerstatningsprodukt.