HVORDAN KAN RYGNING PÅVIRKE DIN FERTILITET?

Woman and three children playing in the sea

Muligvis har du allerede nogle helbredsmæssige udfordringer relateret til rygning – måske er det derfor, at du har taget den livsændrende beslutning om at stoppe med at ryge. Men vidste du, at rygning også kan påvirke din fertilitet?

Hvis du er mand og ryger, kan det resultere i lav sædkvalitet. Samtidig peger undersøgelser på, at kvinder, som ryger, har dobbelt så stor risiko for at ikke at kunne få børn, som ikke rygere. Samtidig peger undersøgelser på, at kvinder som ryger, har dobbelt så stor risiko for ikke at kunne få børn sammenlignet med ikke-rygere.

Den gode nyhed er, at et rygestop kan vende nogle af de negative påvirkninger, og øge dine chancer for at bringe et lille nyt liv til verden.

Fortsæt med at læse for at lære mere om, hvordan rygning påvirker din fertilitet, hvordan rygestop kan forbedre dine chancer for at få en sund og rask baby – og hvordan Nicorette® kan støtte dig på din rejse.

Hvordan rygning påvirker kvinder og mænds fertilitet

Når det kommer til fertilitet, er der forskellige måder, rygning kan påvirke kvinder og mænd.

Rygning og kvinders fertilitet

Vidste du?

 • Rygning er forklaringen på ca. en sjettedel af alle årlige tilfælde af ufrivillig barnløshed i Danmark
 • Overgangsalderen indtræder, ifølge forskning, et til fire år tidligere for kvinder, som ryger (sammenlignet med ikke-rygere).
 • Forskning har også anslået, at en ud af fem børn, som fødes af mødre som ryger, har lav fødselsvægt, ligesom rygning også øger risikoen for for tidligt fødte børn.

Rygning og mænds fertilitet

Vidste du?

 • Mænd, som ryger ofte, har lavere sædkvalitet end de, som ikke gør.
 • Forskning har vist, at mandlige rygere har større forekomst af deforme sædceller.
 • Forskning viser, at mandlige rygere har større risiko for at opleve rejsningsproblemer, end ikke-rygere.

Hvis du planlægger familieforøgelse, kan det være den perfekte motivation til at starte din rejse mod en røgfri fremtid allerede i dag.

Rygning og undfangelse

Man and a woman laughing together

Hvis I har planer om at få et barn, vil det påvirke jer fra det øjeblik, I prøver på at blive gravide, hvis en af jer eller I begge ryger.

De fleste par, som jævnlig har ubeskyttet sex (to eller tre gange om ugen), bliver gravide inden for de første 12 måneder. For rygere kan sandsynligheden for at blive gravid dog være næsten halveret hver måned.

Og hvis du er kvinde, som ryger, kan sandsynligheden for, at et befrugtet æg sætter sig fast i din livmoder, også falde. Ryge-relaterede fertilitetsproblemer kan både påvirke kvinder, som allerede har børn og dem, som prøver at få deres første barn.

Reagensglasbehandling (IVF) og rygning

Forskning har vist, at rygere, der modtager IVF-behandling, også kan opleve et fald i chancerne for gravid. Samtidig er risikoen for uønsket abort og graviditeter uden for livmoderen forøget. Du har måske også brug for mere ægstimulerende medicin for at få succes.

Rygning og graviditet

Rygning under graviditet kan begrænse ilttilførslen til dit barn, hvilket betyder, at barnets hjerte skal slå hårdere.

Komplikationer forårsaget af rygning under graviditet og fødsel kan omfatte:

 • Graviditet i æggelederen eller uden for livmoderen – nikotin kan påvirke dine æggelederes funktion, hvilket kan betyde, at ægget sætter sig fast uden for livmoderen.
 • Fødselsdefekter – Kvinder, som ryger, har en øget risiko for at få børn med fødselsdefekter.
 • For tidligt fødte børn – Sandsynligheden for at føde før 37. graviditetsuge kan øges, hvilket kan medføre sundhedsmæssige problemer for dit barn.
 • Ufrivillig abort eller dødfødsel – Kemikalierne i cigaretter kan forårsage langsom fosterudvikling og øge risikoen for at miste barnet, eller at det er dødfødt.
 • Lav vægt – I gennemsnit vejer rygeres børn 200 g mindre, hvilket kan medføre helbredsmæssige problemer under og efter fødslen.

Selv hvis du kun ryger ganske få cigaretter under graviditeten, kan det øge risikoen for komplikationer og helbredsproblemer. Rygning kan også øge sandsynligheden for en dødfødsel med 25%.

Rygning og impotens

Rygning kan forsnævre dine blodkar, hvilket kan gøre det sværere at få erektion, og kan føre til andre rejsningsproblemer.

Cigaretter kan også ødelægge kvaliteten og mængden af din sæd. Dette kan betyde, at du har færre og mere dovne sædceller, som kun langsomt bevæger sig mod ægget.

Passiv rygning og fertilitet

Passiv rygning kan også påvirke din fertilitet, ligesom det kan påvirke dit barn før og efter fødslen.

Passiv rygning menes at påvirke fertiliteten på mange af de samme måder, som hvis du selv røg – det vil sige øget risiko for pludselig spædbarnsdød (SIDS eller vuggedød), at føde et undervægtigt barn eller andre udfordringer ved fødslen.

Kan rygestop øge min fertilitet?

Mange faktorer har indflydelse på fertilitet, men at stoppe med at ryge, kan hjælpe. Kvinder, som stopper med at ryge, bruger som regel ikke længere tid på at blive gravide end de, der aldrig har tændt en cigaret. At stoppe med at ryge menes også at kunne hjælpe med at forbedre chancen for at blive gravid, hvis I gennemgår IVF-behandling.

At skære ned på cigaretterne kan hjælpe med at forbedre forholdene i din livmoderslimhinde, hvilket kan forbedre dine chancer for at blive gravid hurtigere. Ideelt set bør du stoppe med at ryge omkring fire måneder før, du prøver at blive gravid – men at stoppe på hvilket som helst tidspunkt er en fordel. Faktisk kan du, hvis du stopper med at ryge, før du bliver gravid, formindske din risiko for at noget går galt, så den ligger på samme niveau som hos dem, der aldrig har røget.

Er du mand, vil din sæd blive sundere, så snart du stopper, uanset hvor længe du har røget. Det kan øge dine chancer for at få et barn.

Påbegynd din rejse mod en røgfri fremtid med Nicorette

Man and a woman laughing together

Det er ikke nemt at holde op med at ryge, men det er én af de bedste ting du kan gøre, for at øge dine chancer for at få et barn – og Nicorette kan hjælpe dig hele vejen.

Alle vores produkter bruger Nicotine Replacement Therapy (NRT) til at hjælpe dig igennem de svære første dage og uger. Du kan vælge mellem NRT, som inkluderer Nicorette produkter der virker ved at mindske rygetrangen, og hjælper dig med at kvitte cigaretterne.

NRT produkter som Nicorette produkter, giver en lille smule nikotin uden kuliltene, tjæren og andre kemikalier der kan påvirke din fertilitet. Plastre frigiver nikotin langsomt, hvor sprays, tyggegummi og tabletter frigiver nikotinen hurtigt, for at standse rygetrangen.

Når du føler du har brug for en cigaret, så brug bare et af disse Nicorette produkter, for at mindske din rygetrang og afhjælpe afhængigheds symptomerne. Herefter mindsker du dit indtag over tid, på din vej mod at blive helt røgfri.

Find det rette Nicorette produkt til dig for at påbegynde din rejse mod en røgfri fremtid i dag.