HVORDAN BLIVER DU PÅ SPORET NÅR DU HOLDER FERIE

Family playing football on a beach

At nyde en afslappende ferie, kan virke som en rigtig god idé, når du prøver at stoppe med at ryge. Men midt i sikkerhedskontrollens tumult, anstrengelserne med at finde hotellet eller pakningen af bilen, kan ferien faktisk føles stressende. Hvis du forbereder dig på disse situationer, og tager de skridt, der skal til for at undgå eller komme igennem situationer hvor du kan få trang til at ryge, kan det hjælpe dig med at blive på sporet, når du stopper med at ryge.

Undersøg din destination på forhånd

Selvom de ofte ikke er så strikse, som i Danmark, så håndhæver mange lande en eller anden form for rygeforbud i det offentlige rum. Hvis du undersøger forholdene på forhånd, inden din ferie, kan det hjælpe dig med at holde dig røgfri i løbet af ferien. Simple ting, som at bede om et ikke-ryger-værelse eller at finde barer og restauranter i lokalområdet med rygeforbud, kan gøre en stor forskel. Hvis du synes, at det er svært at undgå rygere i løbet af din tur, så sørg for, at din rygetrang ikke fanger dig på det forkerte ben. Sørg i stedet for at have dit foretrukne nikotinerstatningsprodukt ved hånden. Det kan fx være Nicorette® QuickMist mundspray, så du kan afhjælpe din rygetrang.

Woman and three children playing in the sea

Forbered dig på flyveturen

Du bliver måske ikke overrasket over at høre, at rygning ombord på fly har været forbudt i næsten 20 år nu. Forbered dig på forhånd, inden du flyver, ved at sørge for, at du har de redskaber og mestringsstrategier, du kan få brug for. Så bliver det ikke nødvendigt at tænde en cigaret i det øjeblik, du lander.

Hvis flyselskabet tillader det, så tag nogle sunde snacks med om bord, så du kan række ud efter dem, når rygetrangen melder sig. Du kan også prøve at pakke en en Nicorette®-inhalator med i håndbagagen. Inhalatoren holdes ligesom en cigaret og holder dine hænder beskæftiget samtidig med, at den kan hjælpe med at lindre din rygetrang og afhjælpe nikotinabstinenser. I modsætning til e-cigaretter kan Nicorette®-inhalatoren bruges ombord på fly og i offentlig transport.

Skær ned på alkoholen

For mange mennesker følges alkohol og rygning ad. Derfor kan det være meget fristende at snuppe en cigaret, når du får en drink. Så selv når du er fast besluttet på at stoppe med at ryge, så kan en aften med alkohol gøre det sværere at bevare viljestyrken.

Ideelt set skal du i de første uger af din nikotinafvænning, prøve at undgå alkohol fuldstændig – og alle andre situationer og begivenheder som kan udløse din rygetrang. Dette er dog ikke helt realistisk Men du kan fx erstatte din. din strandcocktail med en ”mocktail” (en drink uden alkohol) eller dit vinglas med en sodavand.

Two women carrying bags talking outdoors

Distraher dig selv

En god måde at bekæmpe rygetrangen er ved at holde dig selv beskæftiget. Når du ankommer til hotellet, så se på de brochurer, der findes, med aktiviteter, du kan prøve i området. Efter at være stoppet med at ryge, har du måske allerede bemærket, at dit helbred er begyndt at blive bedre på flere forskellige måder. Så få mest muligt ud af dette ved at prøve nogle sunde aktiviteter – det kan fx. være yoga på stranden eller en vandretur i de lokale bjerge. Selv en hurtig svømmetur i hotellets pool kan være nok til at distrahere dig, hvis du oplever rygetrang.

Du kan også prøve at have noget i lommen, som kan optage dine hænder, Når du ankommer til hotellet, så kig på de brochurer der findes for at få inspiration til aktiviteter i området, du kan gribe om, så er det godt at have noget ved hånden, som kan fjerne dine tanker fra cigaretterne.

Vælg dine rejsemakkere med omhu

At være sammen med rygere, når du prøver at blive røgfri, kan mildest talt være svært. Men når du ligefrem rejser sammen med dem, kan det være endnu sværere at flygte fra fristelsen.

Hvis du rejser med en partner eller en ven, som ryger, hvorfor så ikke foreslå, at I prøver at stoppe sammen hen over ferien? Hvis dette ikke er muligt, så prøv at tale med din partner eller venner, som ryger, og bed dem om at gå væk fra dig, når de vil ryge, mens I er på ferie sammen. Hav en bog, høretelefoner og en god playliste med dig, så du har noget at lave, når de går ud for at ryge.

Two women walking in the sea

Slap af og lad op

Ferier burde kun handle om afslapning, og at slippe for hverdagens bekymringer. Men lige meget hvor afslappet du føler dig, så kan rygetrangen snige sig ind på dig, når du mindst venter det. At afprøve nogle mindfulness-teknikker kan hjælpe dig med at acceptere de negative følelser, stress og andet, du får lyst til, når du stopper med at ryge. I stedet for at give efter for trangen og ryge, kan mindfulness hjælpe dig med at erkende, at de negative følelser vil gå over, så du kan komme videre. Du kan lave mange af disse øvelser hvor som helst (selv fra din liggestol). Tag et kig på vores mindfulness-guide for at finde nogle øvelser, du kan prøve, mens du er på ferie (eller et hvilket som helst andet sted).

Pack of 15mg Nicorette Inhalator