Hvordan motiverer du dig selv til et rygestop?

Group of people talking together

Når du har besluttet dig for at stoppe med at ryge, har du samtidig taget et stort og vigtigt skridt for dit helbred. Men det kan være svært at finde den nødvendige viljestyrke til at stoppe for altid. Måske har du prøvet at stoppe før uden at nå dit mål.

Få motivation til dit rygestop

Giv dit helbred en gave

Rygning fordobler risikoen for hjerteanfald, øger risikoen for kræft og lungesygdomme og kan medføre tidlig aldring af din hud. Men allerede 72 timer efter, at du er stoppet, kan du mærke forbedret vejrtrækning, og at du har mere energi.

Et år efter dit rygestop har du halveret din risiko for at få et hjerteanfald sammenlignet med en rygers risiko. Efter 10 år har du desuden halveret risikoen for at dø af lungekræft i forhold til rygeres risiko. Der er mange andre sundhedsmæssige fordele ved at stoppe med at ryge – og de kan booste den motivation, du har brug for, for at opnå en sundere og røgfri fremtid.

Spar penge

Det bliver dyrere og dyrere at ryge. Så der er mange penge at spare, hvis du holder op. Tænk på, hvad du kan få for de penge i stedet - det kan være en stor motivation til at droppe cigaretterne.

Prøver du at blive gravid?

Rygning kan både gøre det svært at få børn, og øge risikoen for dit barns sundhed, hvis du er gravid.
Rygning kan også føre til langvarige sundhedsudfordringer som fx:

  • Øre-, næse- og halsproblemer
  • Luftvejsproblemer
  • Fedme
  • Diabetes

Så hvis du er gravid, eller planlægger at blive det, er det en god idé at holde op med at ryge netop nu.

Dine nærmeste vil også få glæde af dit rygestop

Cigaretrøg er skadelig for alle, der indånder det, ikke bare for rygeren. Det kan øge risikoen for besværet vejrtrækning og astma hos børn, og forhøje risikoen for lungebetændelse og mellemørebetændelse.

Med andre ord giver du både dig selv og dine omgivelsers helbred en gave, når du holder op med ryge.

Group of people standing smiling and laughing

Sådan holder du fast i motivationen

Når du først har besluttet dig for at stoppe, er der mange ting, du kan gøre for at holde dig på sporet. Nedenunder finder du et par forslag.

Skriv det ned

Tag et stykke papir og skriv, hvorfor du vil stoppe. Hæng sedlen et sted, hvor du nemt ser den, fx på køleskabsdøren.

Hvis du har nogle faste steder, hvor du ofte ryger, kan du også sætte en tilsvarende seddel op der, hvis du skulle blive fristet.

Brug et foto

Når du bliver ramt af rygetrang, kan du finde viljestyrke i at tage et billede af familien frem eller af andre, der betyder meget for dig. Det kan minde dig om, hvorfor du skal holde fast i din beslutning og forblive røgfri.

Nicorette®– Første røgfri uge

Vidste du, at når du har gennemført den første uge uden at ryge, nidobler du dine chancer for at stoppe helt?*

*Sammenlignet med dem, som blot skærer ned, men ikke holder sig helt røgfri den første uge.

Tilmeld dig Nicorette® ”En uge uden røg. Vi hjælper dig med at holde motivationen oppe. Du får daglige tips og gode råd igennem den altafgørende første uge.

Sig det højt

Fortæl familie og venner, at du vil stoppe med at ryge. Det giver dig nem adgang til støtte fra dine kære, hvis du oplever, at motivationen svigter dig en dag.

Woman looking at a mobile phone

Tilmeld dig Nicorette® Min Stop Plan

Tilmeld dig vores rygestopforløb, så sender vi dig konkrete tips til dit rygestop – for alle, der har brug for at booste deres motivation i en længere periode.