HAR DU TAGET PÅ EFTER DIT RYGERSTOP - LÆS GODE RÅD HER

Woman riding an exercise bike indoors

At træffe beslutningen om at stoppe med at ryge er et fantastisk skridt, men måske er du bekymret for abstinenser – som kan inkludere, at du tager på. Mens nogle mennesker, som stopper med at ryge, vil taget noget på, er det ikke tilfældet for alle.

I gennemsnit tager folk omkring 5 kg på i det første år efter et rygestop. Men dette afhænger naturligvis af kost og motion. Hvis du bemærker en vægtstigning, efter du er stoppet med at ryge, er der masser af ting du kan gøre, for at afhjælpe vægtøgningen.

Hvorfor tager du på, når du stopper med at ryge?

Der er forskellige grunde til, at folk typisk tager på, når de stopper med at ryge:

• Den nikotin, som findes i cigaretterne, og nikotinen i nikotinerstatningsprodukter øger din forbrænding. Det betyder, at din krop forbrænder kalorier hurtigere og undertrykker din appetit. Når du først er stoppet med at ryge, kan din forbrænding falde, hvilket betyder, at du forbrænder kalorierne langsommere. Rygestopmedicin som nikotinerstatningsprodukter kan hjælpe med at kontrollere den vægtstigning, der kan komme efter et rygestopforsøg. Find de rette produkter for dig ved at bruge vores hjemmeside.

• Du vil måske også opleve, at mad smager bedre, at din appetit forbedres og at du begynder at få trang til flere søde sager, når du stopper.

• Måske forveksler du din nikotintrang med sult, eller du spiser mere for at distrahere dig selv for at glemme din rygetrang.

• Måske tyer du til snacks for at erstatte hånd-til-mund-bevægelsen fra rygningen.

Husk at du ikke nødvendigvis tager på, når du stopper med at ryge. Selv hvis du gør, er sundhedsfordelene ved at stoppe langt større end den potentielle vægtstigning, da et rygestop er en af de bedste ting, du kan gøre for dit helbred.

Gode råd til at kontrollere din vægt, når du stopper

Healthy food to help manage your weight

Hvis du er bekymret for at tage på, når du stopper, er der masser af ting, du kan prøve. Simple livsstils- og adfærdsændringer kan potentielt hjælpe dig med at kontrollere og minimere en eventuel vægtstigning

Bevæg dig for at kontrollere din forbrænding
Hvis du motionerer regelmæssigt, hjælper det med at holde din forbrænding oppe, hvilket betyder, at din krop vil forbrænde flere kalorier. Husk på, at hvis du har røget i lang tid, kan det føles svært at begynde at motionere, da rygningen kan have påvirket din lungekapacitet. Hvis du ikke er vant til at motionere, bør du opbygge din træning langsomt. Sundhedsstyrelsen anbefaler at være fysisk aktiv i 30 minutter om dagen ved moderat til høj intensitet. Mindst 2 gange om ugen skal der indgå fysisk aktivitet med høj intensitet af mindst 20 minutters varighed, som øger knoglestyrken og bevægeligheden. Læs mere på sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Du kan begynde med nogle blide, rolige træningsformer som svømning, cykling eller yoga. Du kan også prøve at lave små livsstilsændringer som at gå eller cykle til arbejde og tage trapperne i stedet for elevatoren.

Hvis du ikke har motioneret længe, eller har andre helbredsmæssige udfordringer, så sørg for at tale med din læge om, hvilke former for motion, der er bedst for dig.

Øv dig i portionskontrol
At styre dine portionsstørrelser kan hjælpe med at minimere vægtstigningen, når du stopper med at ryge. Det tager omkring 20 minutter, fra du er færdig med at spise, til kroppen føler sig mæt. Så ideelt set bør du vente mellem måltider eller snacks for at undgå overspisning.

Du kan også prøve at tygge grundigt og tage dig tiden til virkelig at nyde din mad.

Vælg sunde snacks
Nogle mennesker erstatter deres rygepauser med at spise usunde snacks, hvilket sandsynligvis vil resultere i vægtstigning. Så hvis sulten melder sig, er det bedst at holde sig til sunde snacks som nødder, frisk frugt eller grøntsager.

Brug nikotinerstatningsprodukter
At bevare kontrollen er en vigtig del af at holde dig til din plan og reducere risikoen for tilbagefald. Nikotinerstatningsprodukter kan hjælpe dig med at kontrollere rygetrangen, så du måske er mindre tilbøjelig til at småspise som erstatning for rygningen.

Desuden kan et produkt som en inhalator være et godt valg til dem, som savner hånd til mund-bevægelsen fra rygning, i stedet for at ty til usunde madvarer.

Tal med din læge
Hvis du er bekymret for at tage på, når du stopper med at ryge, kan du tale med din læge, og bede om en kostplan fra en diætist.

Spørgsmål og svar

Hvor lang tid fortsætter min vægtstigning efter et rygestop?
Nogle mennesker tager på, når de stopper med at ryge, mens andre ikke gør. Dette skyldes, at de kilo, du tager på (eller ikke tager på), når du stopper, kan afhænge af flere faktorer som bl.a. den mindre mængde af nikotin du får, appetit og livsstilsvalg. Jo mere kontrol du har over din nikotintrang, jo nemmere er det at holde fokus på dit mål, og undgå at erstatte cigaretterne med usunde madvarer.

Hvor mange kilo tager jeg på, når jeg stopper med at ryge?
Hvis det lykkes dig at håndtere din kost og motion, tager du måske slet ikke på, når du stopper med at ryge. I gennemsnit tager de fleste dog omkring fem kg på i løbet af det første år efter at være stoppet. Dette kan dog være betydeligt mere eller mindre afhængigt af, hvilke andre adfærdsændringer du laver: