10 tips til dit rygestop

At holde op med at ryge er en af de største udfordringer, der findes. Men det er kampen værd. Her er tips til, hvordan du afværger rygetrangen, hvordan du håndterer de svære stunder, og hvordan du bevarer det positive fokus undervejs i dit rygestop.

Tip #1 Læg en plan

Man looking at a laptop computer on a desk

Det er ikke nemt at holde op med at ryge. Hjælp dig selv i mål ved at lægge en plan, som passer ind i dit liv. Allerførst – beslut dig for hvornår. Beslut dig for en konkret dag, hvor dit rygestop begynder, og hold fast i beslutningen. Det vil forberede dig mentalt på, at forandringen kommer til at ske. Beslut dig også for, om du vil stoppe helt eller gradvist skære ned på tobakken.

Tip #2 Husk hvorfor du stopper

Lav en liste, hvor du punkt for punkt skriver ned, hvorfor du vil holde op med at ryge. Hæng listen et sted, hvor du ser den. Brug listen som din huskeseddel på de svære dage, hvor du har lyst til at give op.

Tip #3 Forkæl dig selv med de penge, du sparer

Regn ud, hvor meget du kan spare ved at stoppe med at ryge. Brug vores beregner.

Lav en ordning, så du kan se de penge, du sparer. Lav en særskilt konto, eller en fysisk rygestopkrukke til pengene. Så kan du glæde dig til at planlægge, hvordan pengene skal bruges.

Tip #4 Stop med en makker

Group of people talking together

Hiv fat i en ven, der også ønsker at stoppe. Brug hinanden til at holde motivationen oppe, og til at blive mindet om, at ingen af jer kæmper alene.

Tip #5 Kend din rygetrang

Hjælp din viljestyrke ved at undgå eller begrænse de situationer, du plejer at forbinde med rygning. Se, hvordan du identificerer de ting, der trigger din rygetrang, og få tips til, hvordan du overvinder den.

Tip #6 Hold dig i gang – og modstå trangen

Modstå trangen til at ryge ved at være aktiv. Trangen varer typisk 5-10 minutter. Så lav en liste over ting, du kan give dig til i det tidsrum fx gå en lille tur, ringe til en ven, rydde op på skrivebordet eller tjekke nyheder.

Tip #7 Træn stressen væk

Three people doing yoga exercises

Fysisk aktivitet er et super godt redskab til at håndtere den stress, du måske oplever i dit rygestop. Gå, løb, svøm eller begynd på en helt ny aktivitet. Din lungekapacitet bliver forbedret med helt op til 10 procent ni måneder efter, at du er stoppet med at ryge. Så du vil være i stand til at yde mere i din træning.

Tip #8 Søg støtte hos dine kære

Fortæl din familie og venner, at du prøver at stoppe. De vil forstå, at du er på vej mod noget fantastisk, og de vil gerne støtte dig. Ræk ud til dem på svære dage, hvor du har brug for opmuntring.

Tip #9 Tænk positivt

Der vil komme tidspunkter, hvor du har lyst til at droppe det hele og bare tænde en cigaret. Når de situationer opstår, så fokuser på alle de positive ting, der er ved at være røgfri: Mere energi, bedre smags- og lugtesans, sundere hud, hvidere tænder og mange flere sundhedsfordele.

Tip #10 Prøv produkter som kan hjælpe dig med dit rygestop

Woman studying with a book and green pen

Når du stopper med at ryge, kan nikotinabstinenser få dig til at føle dig irritabel, nervøs eller i dårligt humør. Nicorette® kan hjælpe dig med at tackle abstinenssymptomerne, så du kan passe din hverdag.

Find det produkt, der passer dig.