AT HÅNDTERE SITUATIONER HVOR DU HAR LYST TIL AT RYGE

Two people talking together at night

De fleste rygere oplever situationer, hvor de får lyst til at ryge. At lære at genkende dem er et af de vigtigste skridt på vejen mod at stoppe helt med at ryge.

Disse situationer er handlinger eller begivenheder, der giver dig trang til at ryge en cigaret. Det er de øjeblikke, som du forbinder allermest med at ryge. Uanset om det er at drikke en kop kaffe, afslutte et måltid eller drikke alkohol, så har de fleste rygere dem.

At lære at genkende disse situationer er et vigtigt skridt på vejen mod at blive røgfri. Når først du begynder at bemærke og forstå disse situationer, kan du begynde at finde strategier for at kunne modstå dem.

Vaner og rutiner

Rygere har ofte mange aktiviteter, som de forbinder med rygning. Disse er hovedsageligt dele af dine daglige rutiner, og må i nogle tilfælde ændres eller endda stoppes i en periode.

Nogle af de mest almindelige situationer hvor du kan få lyst til at ryge er når du:

• Drikker alkohol eller kaffe
• Afslutter et måltid
• Ser TV
• Kører bil
• Taler i telefon

Når du prøver at stoppe med at ryge, kan det være en hjælp at undgå dine situationer, når du skal igennem de første stadier af nikotinabstinenser. Fx kan det i de første uger efter rygestoppet være en hjælp at undgå steder, hvor folk plejer at ryge. Hvis kaffe er med til at udløse rygetrang, kan det være en idé at overveje at drikke te eller koffeinfri kaffe som alternativ.

Selvfølgelig kan du ikke undgå enhver situation. For at kunne modstå de situationer hvor du får stærk rygetrang, fx når du afslutter et måltid eller kører bil, må du arbejde med at bryde associationen mellem begivenheden og rygning. Hjælpsomme strategier i denne forbindelse inkluderer bl.a. en fysisk erstatning for rygningen som at tygge tyggegummi eller at putte en sugetablet eller pastil i munden. For andre kan det være en hjælp at gå en tur, eller at distrahere sig selv ved at tegne kruseduller eller klemme en stressbold for at holde hænderne beskæftigede.

Woman drinking from a white mug

Følelsesmæssige situationer

Nogle situationer er nemmere at tage højde for end andre. Ofte er de følelsesmæssige situationer, sværere at komme uden om. Det kan være alt lige fra at opleve stress og angst til at føle sig glad og tilfreds.

Når du møder intense følelser, som normalt ville få dig til at ryge, kan du prøve en af mange andre metoder til at slappe af. En af strategierne kan være at tage nogle dybe vejrtrækninger. En anden er at tale dine følelser igennem med en ven eller et familiemedlem. Motion kan også afhjælpe følelsesmæssige triggere.

Nikotinabstinenser

En anden situation er der, hvor det er forbundet med nikotinafvænningsprocessen. Det kan blandt andet vise sig som trang til en cigaret, øget appetit eller når du føler dig urolig eller irritabel.

Hvis du kæmper med en situation som udløser rygetrang, kan det være værd at prøve nikotinerstatningsprodukter. De frigiver små mængder nikotin og hjælper med at stille trangen og minimere andre ubehagelige abstinenser. Læs vores guide og lær mere om nikotinerstatningsprodukter og andre rygestopmetoder her.