Hvad sker der, når du stopper med at ryge?

Har du besluttet, at du vil prøve at stoppe med at ryge? Det er en rigtig god beslutning. At give dig selv en røgfri fremtid, er noget af det bedste, du overhovedet kan gøre for dig selv. Det er aldrig for sent at holde op.

Der er er mange gevinster for dit helbred ved et rygestop. Og de begynder nærmest lige efter, at du har slukket din sidste cigaret. Abstinenssymptomer vil sikkert gøre det svært at holde dig på sporet, men abstinenserne aftager. Nikotinerstatningsprodukter kan hjælpe med at lindre abstinenser som rygetrang eller uro, når den opstår.

Måske spekulerer du over, hvad der venter dig, når du vinker farvel til cigaretterne. Her er noget af det, din rygestoprejse sandsynligvis vil byde på.

Abstinenssymptomer i forbindelse med rygestop

Woman with smoking withdrawal symptoms

Selvom det ikke er alle, der oplever dem, er det normalt at mærke nogle abstinenssymptomer, når du stopper med at ryge.

Abstinenssymptomer kommer fordi du ikke længere indtager nikotin. De mest udbredte abstinenser er nikotintrang, øget appetit, rastløshed, søvnproblemer og svimmelhed.

De første dage i et rygestopforløb er typisk de hårdeste. Allerede efter tre-fire dage, vil du sikkert opleve, at det bliver lidt bedre.

Der er to typer rygetrang, som du sikkert vil opleve. Den ene er den konstante, underliggende trang til en cigaret, mens den anden type er den pludselige og stærke trang til at ryge, som ofte bliver udløst af en situation eller en følelse, du forbinder med rygning.

Nikotinerstatningsprodukter virker ved at give din krop en lille mængde af den nikotin, den plejer at få fra cigaretterne, men uden at du samtidig får de andre skadelige stoffer, som fx tjære bly, cyanid og ammoniak. Den lave dosis nikotin kan reducere din rygetrang, og hjælpe dig med at holde dig på sporet i dit rygestop.

Nicorette® nikotinerstatningsprodukter omfatter Nicorette® Invisi depotplaster, Nicorette® tyggegummi, Nicorette® sugetabletter, Nicorette® inhalator, Nicorette® QuickMist mundspray, Nicorette® microtab og Nicorette® næsespray. Nogle produkter som fx nikotinplastre giver dig en konstant lav dosis nikotin, og er derfor velegnede til at tackle den underliggende trang. Andre produkter, som fx sugetabletter og mundsprayen afgiver en hurtigere dosis nikotin, som kan hjælpe dig med den akutte rygetrang.

Jeg er holdt op med at ryge – hvorfor får jeg det værre?

Som nævnt, er det normalt at have abstinenssymptomer, når du holder op med at ryge. Den hurtigste måde nikotin kan blive optaget i dine blodbaner, er via tobaksrøg, og det er med til at gøre dig nikotinafhængig. Selvom nikotinerstatningsprodukter kan reducere din rygetrang, kan de nok ikke få trangen til at forsvinde helt.

Abstinenssymptomerne kan indebære, at du føler dig rastløs, irritabel, og at du sover dårligt. Det er også naturligt, hvis du ikke føler at du er den bedste udgave af dig selv lige efter, du er stoppet. Det er også vigtigt at være opmærksom på, at selvom rygetrangen aftager over tid, kan den være heftig i flere måneder efter, at du har slukket din sidste cigaret..

Den gode nyhed er, at der venter mange gevinster for dit helbred lige om hjørnet i dit rygestop. Og husk – hver gang du modstår rygetrangen, er du et skridt tættere på at være stoppet helt.

Hvad sker der med din krop, når du stopper med at ryge?

Som du sikkert ved, udgør rygning en stor sundhedsrisiko. Faktisk er rygning en af de hyppigste årsager til sygdomsforløb og død i Danmark.

Rygning er skyld i syv ud af ti tilfælde af lungekræft, ligesom rygning er forbundet med en forøget risiko for at udvikle mere end 50 alvorlige helbredstilstande.

Når du stopper med at ryge, vil du opnå en række helbredsmæssige gevinster, og du vil kunne høste dem nærmest med det samme.

Blandt gevinsterne er:

  • Efter 20 minutter kan din puls være på vej til et normalt niveau.
  • Efter 48 timer kan alt det skadelige kulstof monooxid være skyllet ud af dit system.
  • Efter 3 til 9 måneder kan din lungefunktion være blevet forbedret med op til 10%, hvilket gør din vejrtrækning lettere.
  • Efter 1 røgfrit år, kan din risiko for hjerteanfald være halveret sammenlignet med en ryger.

Det er ikke kun dit eget helbred, som høster gevinster ved, at du stopper med at ryge. Dine nærmeste har øget risiko for at blive ramt af de samme sygdomme som rygere, hvis de bliver udsat for passiv rygning.

Børn har større risiko for at få vejrtrækningsproblemer og astma, hvis de bor i et rygerhjem. Da en enkelt cigaret indeholder over 7.000 kemiske stoffer, kan rygning under graviditet også skade dit barn.

Alt dette betyder, at noget af det bedste, du kan gøre for dig selv, er at holde op med at ryge. Det gør en kæmpe forskel for din egen sundhed og for dem, du holder af.

Man riding a bicycle

Vil jeg tage på, når jeg stopper med at ryge?

Det er sandt, at mange mennesker tager på, når de holder op med at ryge. Men det gælder ikke for alle. I gennemsnit tager folk fem kg på i løbet af det første røgfri år.

De primære årsager til de ekstra kilo er, at rygning sætter dit stofskifte i vejret, hvilket betyder at din krop forbrænder kalorier hurtigere. Desuden kan rygning undertrykke din appetit. Måske vil du også blive ekstra fristet til at småspise som erstatning for den hånd til mund-bevægelse, der har været en del af dine rygevaner.

Men lad ikke nogle af de faktorer afholde dig fra at stoppe. Der er mange ting, du kan gøre for at undgå at tage på. Regelmæssig motion, mindre portioner mad, sunde snacks inden for rækkevidde kan hjælpe med at minimere vægtstigningen.

Mentale gevinster ved at stoppe med at ryge

Foruden de fysiske fordele, kan du også opnå en forbedring af dit mentale helbred ved at stoppe med at ryge. Et rygestop kan fx reducere oplevelsen af angst og depression.

Måske tror du, at rygning hjælper med at lindre stress. Den opfattelse kan komme af, at rygning frigiver stoffet dopamin, som får dig til at føle dig godt tilpas. Når du ikke har røget i et stykke tid falder nikotinniveauet i din krop, og det kan udløse abstinenssymptomer som fx angst.

Hvis du tænder en cigaret, får du en kortvarig følelse af lindring for de negative følelser, men i virkeligheden sætter du bare gang i en ond abstinenscirkel. Så i stedet for at hjælpe dig til at slappe af, kan rygning faktisk gøre dig angst.

Two women walking in the sea

Hvor mange penge kan du spare ved at stoppe?

Vil du høre en rigtig god nyhed? Et rygestop er også sundt for din økonomi.

Der er høje afgifter på cigaretter, og politikerne sætter jævnligt priserne op i bestræbelserne på at reducere rygningen i befolkningen.

Find ud af, hvor meget du kan spare og begynd at overveje, hvad du kunne tænke dig at bruge de ekstra penge på.

Hvad hvis du får et tilbagefald?

Vi ved, at det er svært at stoppe. Måske kræver det flere forsøg, før det lykkes at stoppe helt. Hvis du undervejs i dit rygestop kommer til at ryge en enkelt cigaret så se det som mulighed for at lære dig selv bedre at kende. Hvad var det, der fik dig til at tage en cigaret? Den viden kan hjælpe dig til at stå i mod, næste gang trangen kommer.

Tilbagefald sker oftest i løbet af de første uger. Hvis du falder i er det værd at give dig tid til at tænke over, hvorfor du tændte den cigaret. Rygetrangen er ofte årsagen bag, så vær opmærksom på, hvad der udløste rygetrangen denne gang. Måske var det fordi du følte dig stresset eller så en anden ryge.

Når du lærer af dine fejl, er du bedre forberedt, næste gang du står i en lignende situation. Allervigtigst – hold fast i det positive, du gør for dig selv og bliv ved med at tro på, at du kan nå dit mål.

Begynd din rejse til en røgfri fremtid med Nicorette®

Når du bruger et nikotinerstatningsprodukt fra Nicorette® forbedrer du dine chancer for at holde helt op med at ryge, sammenlignet med at du kun bruger viljestyrke - altså at tage en kold tyrker.

Når du stopper med at ryge, længes kroppen efter nikotin, hvilket kan føre til nogle ubehagelige abstinenssymptomer og trang til cigaretter.

Nikotinerstatningsprodukter virker ved at afgive en lavere mængde nikotin for at afhjælpe symptomerne og bremse rygetrangen, uden at give dig det sus, du får, når du ryger en cigaret. Hvor lang tid en behandling med nikotinerstatningsprodukter varer, varierer afhængig af hvor mange cigaretter du ryger og hvilket produkt du vælger at bruge. Læs derfor altid indlægsseddel inden du går i gang eller konsulter dig med en ansat på apoteket.

Fordelene ved at bruge nikotinerstatningsprodukter som nikotinplaster, nikotintyggegummi, sugetabletter, mundspray og inhalator overstiger enhver potentiel risiko ved at bruge dem. Det skyldes, at der er omkring 7.000 giftstoffer i cigaretter, blandt andet tjære, cyanid, bly og ammoniak der forårsager rygerelaterede sygdomme. Det skyldes ikke selve nikotinen.

Der er evidens for, at du har større chancer for at stoppe med at ryge, hvis du bruger en kombination af nikotinplaster og et andet rygestopprodukt, end hvis du kun bruger ét. Bruger du to produkter, også kaldet kombinationsbehandling, giver det en mere effektiv hjælp til dit rygestop. Kombinationsbehandlingen er for storrygere, for folk, som forgæves har forsøgt at stoppe før eller som stadig ikke kan undvære at ryge, selv om de bruger ét nikotinerstatningsprodukt. Man kan bruge plaster til at tage den underliggende trang sammen med det hurtigtvirkende produkt som nikotintyggegummi, mundspray, eller en inhalator til at bekæmpe den akutte rygetrang.

Indled din rejse mod en røgfri fremtid allerede i dag med Nicorette®.

Nicorette Icy White Gum