Sådan støtter du en, der vil stoppe med at ryge

Woman talking on a mobile phone

At stoppe med at ryge er en svær proces. Men den bliver meget nemmere, hvis man har opbakning fra familie og netværk.

Bliv klogere på hvordan du støtter en ryger, der ønsker at holde op, og øg dermed chancen for, at rygestoppet lykkes.

Det kan være virkelig svært at stoppe med at ryge – måske er det en af de sværeste udfordringer, man kan give sig selv, når cigaretterne har været en fast del af hverdagen. Udfordringen bliver dog langt mindre, hvis baglandet støtter og hjælper.

En god snak med en ven eller en fra familien kan give det motiverende og støttende skulderklap, som hjælper rygeren ud af den sejlivede afhængighed.

Derfor – hvis der er nogen i din omgangskreds, der er i gang med et rygestop, så overvej, om du kan hjælpe dem til at nå deres mål.

Sådan kan du hjælpe:

Tal åbent

Two people laughing together on a bench outdoors

Det har stor betydning, at omgivelserne reagerer åbent og positivt, når en ven, kollega eller en i familien fortæller, at han eller hun har et ønske om at stoppe. Giv udtryk for, at du bakker op og tror på, at det lykkes. Og allervigtigst – sig, at du er parat til at give al den støtte, der er brug for.

Det er vigtigt, at du gør alvor af din støtte. Spørg løbende, hvordan din ven har det og hvordan det går med rygestoppet - uden løftede pegefingre.

Det kan være fristende at komme med en belærende kommentar, men det hjælper ikke personen, der prøver at kvitte cigaretterne. Tværtimod – det mindsker chancerne for, at han eller hun vil søge støtte hos dig, når der virkelig er brug for det.

Tilbyd adspredelse

Det kan være en stor hjælp at tilbyde adspredelse til en person, der er i gang med et rygestop og kæmper med rygetrang og abstinenssymptomer. En adspredelse kan være alt fra at tilbyde et stykke tyggegummi eller et stykke frugt, til en invitation til en koncert eller biograftur.

Adspredelser behøver ikke altid at være fysiske. En snak kan også gøre en stor forskel. Ring eller kom forbi – begge dele virker. Rygetrangen varer typisk kun nogle få minutter.

Person doing pottery

Vær positiv

Det er normalt for personer, der er i gang med rygestop, at de får et tilbagefald. For de fleste kræver det flere forsøg, før et varigt rygestop lykkes.

Derfor er det vigtigt at være tålmodig og at opmuntre din partner eller hvem det nu er i din omgangskreds, der ønsker at stoppe med at ryge. Hvis der sker et tilbagefald – så mind om, at det ikke er andet end en vigtig læring, og sig, at det er normalt at have brug for flere forsøg.

På samme måde bør du tage initiativ til at fejre hver en succes, uanset hvor lille eller hvor stor den er. Få timer uden en cigaret kan være en milepæl, der fortjener din anerkendelse. Det allervigtigste er, at du forbliver positiv, særligt når den, der stopper, oplever frustration eller føler sig modløs.

Woman listening to music on headphones