Hvorfor ryger man?

Woman standing outdoors

Hvis du er ryger, så husk én ting: Du er ikke alene.

I Danmark ryger 19 % af befolkningen. Mind dig selv om, at der er mange mennesker, der er på vej i samme retning som dig – mod en røgfri fremtid.

Og, ligesom dig, kan de måske ikke længere helt huske, hvorfor de overhovedet begyndte.

Vi ved, at rygning har en negativ indflydelse på stort set alle organer i din krop. Den gode nyhed er, at de helbredsmæssige påvirkninger allerede aftager få timer efter, at du har kvittet cigaretterne.

Det er aldrig for sent at stoppe med at ryge og opnå de fordele, der følger med. Nikotinerstatningsprodukter fra Nicorette® er klinisk bevist som en god støtte på vej mod dit mål om at blive røgfri.

For at hjælpe dig på din rygestoprejse, har vi set nærmere på, hvad der er hovedårsagerne til, hvorfor nogle ryger.

Når du har indsigt i dem, har du nemmere ved at styre uden om de potentielle situationer, der udløser din rygetrang, og holde dig motiveret på din rejse mod en fantastisk røgfri fremtid.

Årsager til at ryge – sådan kan de hjælpe dig med at stoppe

”Fordi vennerne gør det”, ”fordi det ser cool ud”, ”fordi det får mig til at slappe af.” Alle har deres egen grund til at ryge. Tilsvarende har vi alle forskellige grunde og situationer, der udløser rygetrang. Derfor findes der ikke én metode til at stoppe, som passer til alle. Men hvis du ved, hvorfor du begyndte, og hvad der udløser din rygetrang, kan du hjælpe dig selv til at stoppe for altid.

Stress og rygning
Mange mennesker siger, at de ryger for at lindre stress eller uro. Når du smutter udenfor med en cigaret, føler du, at du giver dig selv en pause fra arbejdspresset.

Men undersøgelser viser, at rygning faktisk øger anspændthed og angst. Det er rigtigt, at nikotinen i cigaretter giver dig umiddelbar følelse af afslapning, som du oplever som stresslindring. Men det er kun midlertidigt.

Efter det umiddelbare sus, oplever du abstinenser og rygetrang, som kan gøre dig anspændt. Når du ryger endnu en cigaret, oplever du en lindring, som forstærker den onde cirkel, hvor du ryger for at falde til ro.

På den måde bliver du nemt afhængig af cigaretter, og kommer til at opleve dem som en hjælp til at håndtere dine svære følelser.

Så selvom rygning giver dig en midlertidig stresslindring, kan den trang, du oplever, på længere sigt gøre dig endnu mere afhængig af cigaretter.

Der findes bedre måder at reducere stress og håndtere dine følelser på.
Prøv fx:

  • Rådgivning og kognitiv adfærdsterapi
  • Yoga eller meditation
  • En adspredende hobby, som træning, madlavning eller bare at hygge dig med en god film

Rygning og depression
Hvis du har en depression, har du dobbelt så stor risiko for at begynde med at ryge. Det kan også gøre et rygestop endnu mere udfordrende, fordi dine abstinenssymptomer kan være ekstra sejlivede. Nikotinen i cigaretter tilskynder din hjerne til at frigive det kemiske stof dopamin, som får dig til at føle dig godt tilpas – en følelse, der ellers kan være svær at fremkalde, hvis du er depressiv.

Man cooking in a kitchen

Problemet er, at rygning kan mindske hjernens naturlige evne til at producere dopamin. Det kan motivere dig til at ryge mere, så du stadig får det boost.

Hvis du mener, at din depression kan hænge sammen med dine rygevaner, er der meget, du kan gøre, for at hjælpe dig selv til et rygestop. Begynd med at søge rådgivning hos din læge.

Gennem rådgivning, meditation, eller ved at søge støtte hos familie og venner, kan du finde alternative og sundere måder at hjælpe dit humør på.

Rygning som vane

Når du først er begyndt at ryge, kan det hurtigt blive en del af din daglige rutine – og det gør det sværere at komme af med vanen.

En strategi, der måske kan hjælpe dig i dit rygestop, kan være at erstatte rygning med nogle bedre vaner – løb dig en tur, gå i gang med den roman, du længe har villet læse, lyt til en podcast eller opsøg en god snak med en ven eller et familiemedlem.

Når du erstatter rygning med andre aktiviteter, hjælper du dig selv til at bryde din gamle vane og skabe nye livsmønstre.

Rygning i ungdomsårene

De fleste begynder at ryge, mens de er teenagere. Det kan der være mange grunde til.

  • ”Jeg synes, det ser cool ud”
  • ”Jeg vil bare lige prøve”
  • ”Mine venner ryger også”
  • ”Jeg har set flere fra min familie ryge”

Hvis du begyndte af en de årsager, er det værd at tænke nærmere over, om du stadig synes, at argumentet holder. Sandsynligheden for, at du stadig har den samme overbevisning, som du havde dengang, er lille.

Nu er du måske mere bekymret for, hvordan rygning påvirker dit helbred, men tænker, at det er for sent at rette op på skaderne. Især hvis du har røget i mange år.

Den gode nyhed er, at de helbredspåvirkninger, der ses hos rygere, ofte kan reduceres ved at holde op.

Er der nogle fordele ved at ryge?

Måske har du oplevet, at rygning har hjulpet dig med at lindre stress eller uro, eller har holdt dig fra usunde kostvaner. Måske startede du med at ryge for at være en del af et fællesskab.

Men mange af de påståede fordele ved rygning er kun midlertidige, og bliver ubetinget overgået af den sundhedsrisiko, du udsætter dig selv og mennesker omkring dig for, så længe du ryger.

Endnu en god grund til at stoppe, så snart du kan.

Begynd din rejse til en røgfri fremtid med Nicorette®

Vi ved, at det er hårdt at ændre en fast vane. Især i begyndelsen. Du vil sikkert møde mange udfordringer på din rygestoprejse. Det er derfor, at Nicorette® produkter er designet til at støtte dig på hvert et trin på rejsen.

Vores udvalg af nikotinerstatningsprodukter kan hjælpe dig igennem de svære perioder, hvor du oplever trang til en cigaret.

Vælg imellem nikotin mundspray, tyggegummi, sugetabletter, plaster og inhalator. Hvert produkt har sin fordel, der hjælper dig med at tackle de abstinenser, du kæmper med på din vej til et varigt rygestop.

Find det Nicorette® produkt, der passer til dig, og indled din rejse til en røgfri fremtid allerede i dag.

Nicorette Icy White Gum