5 synlige fordele ved at stoppe med at ryge

Woman by a window holding a mug

Et rygestop forbedrer både din sundhed og din økonomi. Men måske ved du ikke, at det også har en positiv betydning for din fremtoning, at du kvitter cigaretterne. Det gælder både din hud, dine tænder og din mundhygiejne. Giv dig selv fem fordele ved at stoppe:

1 Glat hud

Rygning kan medføre tidlig aldring af huden og give dig rynker, ikke kun i ansigtet, men også andre steder på kroppen fx på indersiden af overarmene.

Det sker, fordi de kemikalier, der er i cigaretter, kan nedbryde mængden af kollagen og elastin, som er med til at give huden robusthed og et ungdommeligt udseende.

Desuden kan nikotinen i cigaretter forårsage forsnævring af dine blodkar, hvilket kan medføre, at der kommer mindre ilt og færre næringsstoffer til din hud.

Den gode nyhed er, at så snart du stopper, bremser du rynkedannelsen og aldringsprocessen i ansigtet. Selvom du ikke slipper af med rynkerne, vil du sikkert opleve, at der ikke kommer nye i samme hast, som da du røg, og at din hud begynder at se sundere, lysere og glattere ud.

2 Forbedret mundhygiejne

Gule tænder er en af de mest synlige bivirkninger ved rygning. Tænderne bliver gule fordi nikotinen og tjæren i cigaretterne misfarver tændernes emalje, så den bliver gul eller måske endda brun. Rygning har også vist sig at være en væsentlig risikofaktor i forhold til tandkødssygdomme og kan øge din risiko for at miste tænder.

Dog er tandlægerne enige om, at du forbedrer din mundhygiejne, når du stopper med at ryge. Efter at være stoppet, kan tidligere rygere se en forbedring i tandkødssygdomme allerede efter et år, hvilket betyder, at de har mindre chance for at miste tænder. Book tid hos din tandlæge, som kan undersøge sundhedstilstanden i din mund, give dig en tandrensning og give dig tips til, hvordan du kan forbedre dine tænders udseende efter rygestoppet.

3 Kraftigere hår

Præcis som din hud, har håret også brug for et godt blodomløb for at se sundt ud. Da rygning forringer blodgennemstrømningen, kan dine hårsække blive snydt for den ilt og de næringsstoffer, der er nødvendige for en sund vækst.

Giftstofferne i cigaretrøg kan også have negativ indvirkning på kvinders østrogenniveau, hvilket kan medføre tyndt hår. Som om det ikke var nok, bliver rygning også kædet sammen med at blive tidligt gråhåret. Stopper du med at ryge, kan du forebygge de tidlige aldringstegn i din hovedbund og bremse hårtab forbundet med rygning.

4 Pæne negle

Pænere negle er måske ikke den vigtigste grund til at holde op med at ryge, men det kan være en bonusgevinst. Ligesom rygning misfarver dine tænder, kan nikotin og tjære fra cigaretterne også misfarve neglene og negleomgivelserne. Rygning kan desuden blokere ilttilførslen til dine fingerspidser og give dem en uønsket farve. Heldigvis stopper du misfarvningen, så snart du slukker den sidste cigaret. Måske kan du endda se, at misfarvningen forsvinder i takt med at neglene vokser – Du kan kalde det en synlig markør for din rygestoprejse.

5 Bedre form

Mange mennesker er bekymrede for at tage på, når de stopper med at ryge. Hvis du indfører sunde måltider og motionsvaner i din rygestopplan, kan du slippe de bekymringer. Ikke nok med, at motion hjælper dig med at få styr på rygetrangen, det vil også hjælpe dig til at komme i form og få dig til at føle dig godt tilpas. Da rygestop vil forbedre dit blodomløb og lungefunktion, vil du sandsynligvis opleve, at det bliver meget lettere at træne, og at din generelle kondition bliver bedre og bedre.