Andre fordele ved at stoppe med at ryge

Person smiling outdoors

De fleste af os ved, at det er godt for helbredet og privatøkonomien at stoppe med at ryge, men du opnår også en række andre fordele ved at holde op. Selvom de faktorer typisk ikke dukker op som den første, hvis du blev bedt om at fremhæve fordele ved rygestop, kan positive forandringer i dit liv betyde meget for dit velbefindende.

Fremtoning

Rygning har vist sig at have negativ effekt på din hud. Den bliver frataget ilt og næringsstoffer, når du ryger. Det kan resultere i en tidlig aldring af huden på 10-20 år, gullig hudtone og cellulite, også kendt som appelsinhud. Når du stopper, kan du foregribe potentielle yderligere skader på huden, som skyldes rygning, og også potentielt bremse aldringsprocessen.

På samme måde vil rygestop også forbedre både sundheden og fremtoningen af dine tænder. Som ryger har du øget risiko for at udvikle tandkødssygdomme sammenlignet med ikke-rygere. Dermed passer du bedre på dine tænder, hvis du stopper med at ryge. Du forebygger også misfarvninger, får bedre ånde og forbedrer din smagssans.

Dine omgivelsers sundhed

Family holding hands outdoors

Du beskytter din families helbred, når du stopper med at ryge – måske er det den allervigtigste grund?

Rygning udsætter dine nærmeste for øget risiko for at udvikle en række sygdomme. Fx kræft, hjertesygdomme, meningitis, bronkitis og lungebetændelse. Faktisk øger passiv rygning sandsynligheden for, at en ikke-ryger får lungekræft med helt op til 24%. For hjertesygdomme er den øgede risiko 25%. Så faktum er, at man ikke kan vide sig sikker, selv med den mindste eksponering for passiv rygning

Når du stopper, bidrager du til at skabe et røgfrit miljø for dine venner og familie. Det har en positiv betydning for dine kæres helbred. Det gælder særligt børn. Ikke nok med det – når du beslutter dig for at stoppe med at ryge, reducerer du også sandsynligheden for, at dine børn selv begynder at ryge.

Det er også et faktum, at et rygestop forbedrer din fertilitet. Ikke-rygere har nemmere ved at få børn end rygere, og har større sandsynlighed for at føde sunde børn.

Stress

Det er almindelig kendt, at rygere oplever, at nikotinen hjælper med at dæmpe stress og angstsymptomer. Dette skyldes, at nikotinabstinenser ofte kommer til udtryk som angst og irritabilitet, som du oplever bliver lindret ved rygning. Men i stedet for at lindre stress, øger rygning faktisk angst og anspændthed. Folks stressniveau falder, efter de er stoppet med at ryge.

Woman sitting on a sofa with a mug