Hvor lang tid tager det at stoppe med at ryge?

Woman holding a mug

Har du taget det første skridt til et rygestop? God beslutning. Måske spekulerer du over, hvor lang tid det vil tage dig at blive fuldstændig røgfri?

Svaret er, at det er individuelt. Der er ikke nogen standarder for, hvor lang tid det tager, fra du har slukket din sidste cigaret, til du på magisk vis føler, at du helt har sluppet dine rygevaner.

Måske oplever du kun milde rygestopabstinenser, som du føler dig i stand til at tackle. På den anden side kan du også blive ramt af voldsom rygetrang, som gør det svært at stoppe.

Du kan på en måde sammenligne dit rygestop med at gå til køreprøve. Måske består du i første hug. Det kan også være, at det kræver nogle ekstra forsøg.

Husk dig selv på, at det aldrig er for sent at holde op med at ryge, heller ikke selv om du har prøvet før.

Er der en nem måde at stoppe med at ryge?

Der er ikke nogen super nem måde at stoppe på, men du kan gøre forskellige ting for at hjælpe dig selv.

Om du synes det er let at stoppe med at ryge kan afhænge af din fysiske afhængighed af nikotin. Da nikotin er et stærkt vanedannende stof, kan det være en stor udfordring at skulle undvære det i starten.

Nogle mennesker oplever, at det tager længere tid at stoppe, hvis de har været storrygere eller har røget i mange år

Generelt er det en god hjælp at kombinere viljestyrke med nikotinerstatningsprodukter og god støtte fra omgivelserne, men i sidste ende handler det om at finde den metode, der fungerer bedst for dig.

En kold tyrker

Hvis du er på udkig efter en måde at stoppe på fra den ene dag til den anden, uden brug af erstatningsprodukter, kan du forsøge dig med at samle al din viljestyrke og simpelthen holde dig fra nogensinde at røre en cigaret igen.

Rygetrang og abstinenssymptomer kan dog overmande dig når som helst, efter du er stoppet. Det vil typisk ske sjældnere og sjældnere, efterhånden som tiden går. Hvis du gennemfører den første tid, hvor trangen ofte er størst, er der en god sandsynlighed for, at du har fundet vejen til en røgfri fremtid.

Men det er ikke alle, der kan gennemføre en kold tyrker. Ubehandlede nikotinabstinenser kan være svære at håndtere. Undersøgelser viser, at kun 3-5 ud af 100 rygere bliver røgfri uden støtte fra nikotinerstatning.

Prøv nikotinerstatningsprodukter

Nicorette Lozenge 2mg container

Hvis du uden succes har forsøgt at tage en kold tyrker, vil du måske synes, at det er nemmere at vænne dig af med at ryge ved hjælp af nikotinerstatningsprodukter. Fx nikotinplaster, tyggegummi, spray, inhalator eller tabletter.

Du kan fx prøve Nicorette® sugetabletter. Læg en tablet i munden, når du mærker rygetrangen. I takt med at tabletten opløses, afgiver den en lav dosis nikotin til din krop via mundens slimhinder uden tjære, kulilte og de øvrige skadelige kemikalier, der er i cigaretter.

Nogle erstatningsprodukter kan kombineres, og dermed hjælpe dig med at stoppe ved gradvist at reducere dit indtag af nikotin.

Hvis du kombinerer nikotinplaster med et andet hurtigtvirkende format, forbedrer du dine chancer for et rygestop. Det gælder især storrygere, folk der før har forsøgt at stoppe og dem, der har rygetrang, selvom de allerede bruger ét nikotinerstatningsprodukt. Du kan bruge et nikotinplaster til at tage den underliggende rygetrang sammen med et hurtigtvirkende produkt som tyggegummi, sugetabletter eller mundspray til at tackle den pludselige rygetrang, du kan blive ramt af.

Sammenlignet med en kold tyrker øger du dine chancer for at stoppe, hvis du benytter nikotinerstatningsprodukter. Hvor lang tid, det tager for dig at stoppe med at ryge, kan afhænge af, hvordan du reagerer på et rygestop, og hvilke erstatningsprodukter du bruger.

Hvis du bruger kombinationsbehandling som fx et nikotinplaster sammen med et andet hurtigtvirkende produkt, tager behandlingen 8-12 uger. Herefter fortsættes med det hurtigtvirkende produkt, hvorefter der gradvist trappes ud.

Følg en rygestopplan

Det er vigtigt at være på forkant med din rygetrang, når du overvejer at stoppe. At lægge en plan baseret på dine rygevaner, kan hjælpe dig til at undgå de situationer, der udløser din rygetrang. Planen vil også give dig et konkret mål at arbejde henimod.

Lav en tidslinje med en konkret dato, hvor du ønsker at være røgfri. Ud fra den dato lægger du en strategi, som støtter og hjælper dig med at undgå de ting, du forbinder med rygning.

Prøv at finde aktiviteter, der kan adsprede dig, fx en gåtur, som holder dine tanker væk fra rygning.

Søg professionel hjælp

Du øger dine chancer for et succesfuldt rygestop, hvis du opsøger professionel rådgivning. Det giver dig oplevelsen af, at du ikke er alene.

Din læge og de ansatte på apoteket kan hjælpe dig. De yder professionel rådgivning om, hvad der er den rette behandling og strategi for netop dig. Du kan også finde hjælp på stoplinjen.dk

Fjern rygetrangen

Uanset, om du kun har røget i få uger eller i adskillige år, vil du sandsynligvis opleve rygetrang, når du stopper. Det kommer tit til udtryk som en stærk trang til en cigaret, der rykker i dig både fysisk og psykisk.

Hvor længe disse abstinenser varer, vil ofte afhænge af, hvor længe du har røget, og hvor mange cigaretter du plejede at ryge på daglig basis.

Nikotinerstatningsprodukter kan hjælpe dig med at overvinde rygetrangen.

Også andre ting kan hjælpe:

  • At være sammen med venner, der ikke ryger, så du ikke fristes til at gå ud for at ryge med de andre.
  • Hold dig fra alkohol, særligt den først uge. Alkohol er kendt for at udløse rygetrang
  • Adspred dig selv. Fx ved at tygge tyggegummi, holde dig beskæftiget med et strikketøj eller en stressbold, eller ved at løbe en tur.

Fokuser på fremtiden

A coin being placed into a piggy bank

At minde sig selv om, hvorfor man ønsker at stoppe kan være en god måde at holde sig selv på sporet. Det kan fx være de helbredsmæssige eller de økonomiske gevinster, der er din motivation.

Beløn dig selv for hver røgfri dag, du gennemfører, og planlæg belønningerne, så de skærper dit fokus på at komme i mål med dit rygestop.

En god måde at bevare motivationen på, er ved at regne ud, hvor mange penge du sparer, når du ikke køber cigaretter. Læg de penge til side, enten ved at oprette en konto specifikt til de penge, eller ved at hæve kontanter og se, hvordan pengene hober sig op..

Du kan bruge dette praktiske diagram til at beregne, hvor mange penge du kan få til rådighed.

Benyt det brugervenlige diagram.

Begynd din rejse mod en røgfri fremtid med Nicorette®

Nicorette Quickmist on a desk

Nicorette® produkter har til opgave at gøre din rygestoprejse nemmere og hurtigere. Hvert produkt er designet til at støtte dig på det trin, du er på nu, og på dem der ligger foran dig.

Nikotinerstatningsprodukter øger dine chancer for, at du lykkes med dit rygestop, sammenlignet med at du tager en kold tyrker. Der er mange valgmuligheder: nikotinplaster, nikotintyggegummi, sugetabletter, mundspray og inhalator.