ER DU FALDET I? KOM TILBAGE PÅ SPORET

Det er helt normalt at falde i. Hvis du får et tilbagefald på din rejse mod et endeligt rygestop, skal du ikke dømme dig selv for hårdt. Det er bedre at acceptere det og komme videre. Der er masser af ting, du kan gøre, for at komme tilbage på sporet. Her er nogle af vores bedste råd.

Kom tilbage på sporet

At stoppe med at ryge er en proces – ikke en enkeltstående begivenhed. Mange mennesker, der stopper med at ryge, vil på et tidspunkt falde i, og ryge en cigaret eller måske endda begynde at ryge igen. Det vigtigste at gøre sig klart er, at det er meget almindeligt at få tilbagefald, og det tager ofte adskillige forsøg at stoppe for altid. Det er derfor, at det har stor betydning at have en plan klar for at kunne håndtere tilbagefald, så du kan komme tilbage på sporet.

Tænkt positivt

Når du får tilbagefald, er det vigtigt at tænke positivt. Prøv at fokusere på alle de fremskridt, du allerede har gjort, selvom du ikke har nået dit endelige mål om at stoppe. At stoppe med at ryge er svært, og selv det at gå et antal minutter eller timer uden en cigaret bør anses som en præstation.

Det er også vigtigt at huske på, at du ikke er alene. De fleste, der stopper, vil på et eller andet tidspunkt få tilbagefald. Det kan ske i løbet af de første par dage eller nogle måneder efter, at de har truffet beslutningen om at stoppe.

Faktisk har de fleste rygere brug for adskillige forsøg, før de lykkes med at stoppe. Du kan opnå dit mål om at blive røgfri – du skal bare være vedholdende!

Når du oplever et tilbagefald, kan det være en hjælp at minde dig selv om, hvorfor du overhovedet ønskede at stoppe. Var det for at få et bedre helbred? For at spare penge? Eller gør du det for at glæde dine nærmeste? Ligegyldigt hvilke grunde, du har, så prøv at bruge dem for at genfinde din motivation. Det kan også være en hjælp at lave en liste over dine grunde, så du kan vende tilbage til dem, når du kæmper med rygetrangen.

Lær af dine fejltagelser

Ethvert forsøg på at stoppe er en mulighed for at lære. Rygeophør kræver øvelse og vedholdenhed, så det er vigtigt at overveje, hvad du syntes var svært, og hvad der fik dig til at falde i. For virkelig at kunne lære af dine tidligere forsøg, kan du overveje at skrive ned, hvad der skete – dette vil hjælpe dig med at få en tydeligere idé om, hvad der gik galt, og hvordan du kan ændre det næste gang. Når du først har overvejet, hvilke situationer, der frister dig mest, så prøv at undgå dem, mens du kommer igennem de første etaper af din rygestoprejse. Overvej at holde dig fra steder, hvor det er nemt at bede andre om en cigaret, eller måske endda helt at undgå rygere for en tid.

Lav en plan

Mennesker, der prøver at stoppe med at ryge, har størst risiko for tilbagefald i de første par uger, efter de er stoppet. Det er derfor, at det kan være en hjælp at lave en plan, som kan støtte dig i at undgå triggere, og få den hjælp, du har brug for. Efter som det at være i nærheden af andre rygere, er den mest almindelig årsag til tilbagefald, kan det være en hjælp at overveje, hvordan du kan undgå disse situationer – især i løbet af de første par uger af dit forsøg på at stoppe med at ryge. Ligeledes er det vigtigt at overveje, hvordan du vil undgå andre almindelige triggere som stress, alkohol og følelsesmæssige begivenheder.

Selvom det er svært at undgå situationer der udløser rygetrang i løbet af dit rygestopforsøg, kan du helt sikkert planlægge dig ud af nogle af dem og prøve at minimere dem.

Endelig er det også værd at overveje, hvilken yderligere hjælp du kan få brug for i løbet af dit næste forsøg. Hvis du fx prøver at stoppe fra den ene dag til den anden, kan det være værd at se nærmere på nikotinerstatningsprodukter eller spørge din læge om lokale rygestopmuligheder.