SÅDAN HÅNDTERER DU STRESSENDE SITUATIONER

Ofte kan man ty til cigaretterne i stressende situationer. Problemet med det er dog, at rygning langt fra hjælper på stress og uro. Derimod stresser rygningen kroppen yderligere, og øger anspændtheden.

Hvis du er en af mange rygere, som bekymrer sig om, hvordan de skal håndtere stress, når de er stoppet med at ryge, har du måske brug for at finde nye metoder til at håndtere uro og anspændthed, når du er stoppet.

Woman doing yoga by a lake in the morning

Find årsagen

Hvis der er noget du ikke kan kontrollere eller som forværres med tiden, så prøv at gøre hvad du kan for at give slip på det, og erkend at livet er fyldt med op- og nedture.

Når det er sagt, så overvej om du har påtaget dig for meget, eller om du kan prioritere tingene på en anden måde, hvis noget bestemt bliver ved med at stresse dig.

En ting, du kan gøre for at hjælpe dig selv, er at føre en dagbog. Ved at skrive oplevelser ned, hvor du føler dig stresset, vil du begynde at opdage emner og mønstre både hvad angår stress og dine reaktioner.

Praktiser mindfulness

En anden måde at finde årsagen til din stress er ved at praktisere mindfulness. Mindfulness betyder simpelthen at være til stede i nuet; at være opmærksom på, hvad vi laver, og hvor vi er. I praksis betyder det at være mere opmærksom på, hvad der foregår i din krop og dit sind, ligesom du er mere opmærksom på, hvad der foregår omkring dig.

Fordelen ved at være “mindful” er, at opmærksomheden på vores tanker og følelser bidrager til at vi hurtigere kan opdage stress, uro og anspændthed. At være mere opmærksom på, hvad der stresser os, hjælper os med at tage kontrol, hvilket resulterer i et lavere niveau af stress og uro.

Vær aktiv

Motion er lige så godt for sindet som for kroppen. Fysisk aktivitet er en dokumenteret modgift mod stress, angst og depression. Bevægelse reducerer stresshormoner og øger endorfiner, hvilket medfører klarere tanker og en følelse af afslapning. Ydermere er det bevist, at motion forbedrer søvnen, hvilket hjælper med at bekæmpe stress.

Selv hvis du ikke har tid til at komme i træningscenter eller løbe en tur, kan det være en hjælp simpelthen at gå en hurtig tur, når du føler dig stresset. Dette vil hjælpe dig med at klare tankerne og fjerne dig fra det, som stresser dig.

Man riding a bicycle

Lær afslapningsteknikker

Dybe vejrtrækninger er en simpel men effektiv afslapningsteknik, som kan praktiseres hvor som helst. Ved at trække vejret langsomt og helt nede fra maven, vil du indånde mere ilt, hvilket får dig til at føle dig mindre anspændt og reducerer uro. For at få mest muligt ud af teknikken, skal du trække vejret ind gennem næsen og puste ud gennem munden i 3-5 minutter.

Progressiv muskelafspænding (PMR) er en anden hjælpsom teknik til at afhjælpe spænding. PMR er baseret på idéen om, at muskelafslapning medfører mental ro, og teknikken indebærer, at hver muskelgruppe spændes i omkring 5-10 sekunder, før spændingen hurtigt slippes. Efter at du har spændt og afspændt en muskelgruppe, så prøv at hvile i 10-20 sekunder, før du fortsætter til den næste.

Når man praktiserer PMR, er det vigtigt at fastholde en dyb og jævn vejrtrækning gennem hele processen, indtil du er kommet igennem alle de store muskelgrupper.

Få hjælp fra andre

At have forbindelse med andre mennesker kan være en stor hjælp i forhold til at føle sig mindre stresset. Andre menneskers selskab kan hjælpe dig med at få hverdagens stress og jag på afstand og til at se tingene fra et andet perspektiv. Og lige så vigtigt er det, at forbindelsen med andre hjælper os til at vi føler os forstået.

Føler du dig stresset, bør du desuden kontakte din læge.