Rygning og graviditet

At beskytte dit barn mod tobaksrøg er en af de bedste ting du kan gøre for at give dit barn en sund start på livet. Hver eneste cigaret, du ryger, indeholder over 4.000 kemikalier, så rygning under graviditeten skader dit ufødte barn. Den gode nyhed er, at det altid nytter at holde op med at ryge under en graviditet. Efter blot 1 dag som røgfri får dit barn mere ilt.

 

Hvordan holder du op med at ryge, når du er gravid?

 

Hvis du er gravid, må du kun tage nikotinprodukter efter vejledning fra læge eller sundhedspersonale. Som gravid ryger skal du normalt stoppe med at ryge uden brug af nikotinprodukter. Hvis du ikke kan holde op med at ryge uden brug af nikotinprodukter, er der mindre risiko ved det end ved at fortsætte med at ryge.

 

Nikotinprodukter indeholder ingen af de skadelige kemikalier i cigaretter, så det er et meget bedre valg end at fortsætte med at ryge. Det hjælper dig ved at lindre trangen til en cigaret.

Der er andre ting, du kan gøre for at holde op med at ryge. Prøv for eksempel at finde ud af, hvad der får dig til at længes efter en cigaret, og undgå denne udløsende faktor. Du kan også dyrke motion for at holde dig beskæftiget og derved lindre stressfaktoren ved at holde op med at ryge. Vi har sammensat en liste med 10 gode råd til rygestop som hjælp til dig.

Fordele ved at holde op med at ryge, når du er gravid

Det vil gavne både dig og dit barn, hvis du holder op med at ryge, når du er gravid. Når du holder op med at ryge:

·         vil du sandsynligvis opleve færre komplikationer under graviditeten

·         vil du sandsynligvis have et bedre helbred under graviditeten og få et sundere barn

·         begrænser du risikoen for dødfødsel

·         er der mindre risiko for, at barnet bliver født for tidligt

·         er der mindre risiko for, at barnet vejer for lidt ved fødslen

er der mindre risko for vuggedød